Ekol Filo - Operasyonel Filo Kiralama
Manuel vitesli araç kullanırken belli hususlara dikkat etmeniz, sizi pek çok masraftan ve zaman kaybından kurtarabilir:
- Vites geçişlerini, motorun devrine göre yapmak, pek çok noktada avantaj sağlamaktadır. Yüksek devirde vites değiştirilmeniz durumunda, aracınız fazla yakıt tüketir ve motor yorulur. Düşük devirde kullanmanız durumunda ise aracın şanzımanı ve takozları zarar görebilmektedir. Ortalama 3 bin devirde, aracınızın vitesini değiştirebilirsiniz. Bu oran yokuşlarda, klima açıkken ya da farklı şartlar altında değişkenlik göstermektedir.
- Manuel vitesli otomobil kullanırken ayağınızı debriyaj pedalı üzerinde tutmamanız gerekmektedir. Aracınız hareket halinde ve motordan gelen kuvveti her ne kadar tekerleklere aktarıyor olsa da debriyaj pedalına çok küçük bir dokunuşunuz; ivme kaybına, balatanın bitmesine ve daha çok yakıt tüketmenize neden olmaktadır.
- Vites değiştirirken vites koluna gereğinden fazla baskı uygulamanız ya da elinizi sabit olarak yine baskı oluşturacak şekilde vites topuzu üzerinde tutmanız, aracın şanzımanına ya da vites çanağına önemli zarar vermektedir. Bu nedenle, vitese fazla baskı yapmamanız kritik noktalardan biridir.
- Aracınızı mutlaka birinci vitesle kaldırmanız gerekmektedir. Çünkü yüksek vitesle aracı kaldırmak hem aracın baskı balatasına hem de şanzımanına zarar verir.
- Vites geçişlerini sırayla yapmaya özen göstermelisiniz. Seyir halindeyken iki vites birden artırmak ya da düşürmek, triger kayışında ciddi ölçüde hasara davetiye çıkarmaktır.
- Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir.
- Aracınızı tamamen durdurmadan geri vitese almayınız. Aksi halde, dişlilerin aşınmasına neden olabilirsiniz. Aynı şekilde, geri viteste hareket ederken birden aracı birinci vitese almak, yine dişlilerin aşınmasına davetiye çıkarmak demektir. Kısacası, aracı tamamen durdurmadan geri ya da ileri vitese almamak gerekir.
- Vites geçişi yaparken çok yavaş ya da çok hızlı davranmamak gerekir. Ayrıca; yine vites geçişlerinde debriyaja tam basmak çok önemlidir. Eski ustaların ifadesiyle, ”Şanzımana, boşu gösterin” mottosu, bu husustaki önemli ipuçlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
- Aracınızı geri vitese geçirmekte zorlanıyorsanız, fazla ısrarcı olmamanız gerekmektedir. Bu noktada, aracı önce birinci vitese alıp, çok küçük bir ilerlemeden sonra tekrar geri vitese almanız durumunda, geçiş kolaylaşacaktır.
- Aracınızı eğimli yerlerde park ederken önce el freni çekmek gerekmektedir. Frene basmayı bırakıp, aracınızı stop ettikten sonra, aracınızı vitese geçirebilirsiniz. Amaç; aracın ağırlığını, yükünü mümkün olduğunca şanzımana bindirmemektir.